Arhitectii Viitorului 2017

Anul trecut, am creat pentru voi un program de 5 luni, un mix de experiente prin care ati explorat temele fierbinti ale viitorului, alaturi de oameni ca voi, dornici sa impartaseasca din practicile lor, din provocarile lor, din entuziasmul lor.

Am plecat de la filozofia noastra: Analyze – Develop – Reinforce si de la vocea voastra, pe care am captat-o in cercetarea de Customer Insight.

Concret, au fost 4 workshopuri (inovatie, schimbare, talent si coaching) si o “Seara de film, povesti si vin” toate pe temele reiesite din Learning Architect Customer Insight Survey.

Si mai concret, acestea au fost, in imagini si in cuvinte, evenimentele Arhitectii Viitorului din 2017:

INOVATIE – cum instigam si cultivam inovatia, bune practici personale si organizationale 

Ziua a inceput cu o discutie antrenanta in panel cu invitatii nostri, lideri care traiesc provocarea inovatiei in fiecare zi in organizatiile lor:

 1. Dragos Toma, Business Unit Head Biosimilars si membru Sandoz Executive Board Romania
 2. Gheorghe Neamtu, Innovation Business Partner Qualitance
 3. Vlad Grigoriu, Founder & Chief Client Results Officer Co-Factor

Iar pe parcursul zilei, voi ati acceptat provocarea de a fi parte din cateva experimente de inovatieconectarea in „retele lichide”, „frustrarea favorita”  – cum sa o transformi in sursa de energie inovativa, „vacile sfinte” – cum le depistam si curajul de a le chestiona intr-un exercitiu de „speed dating”, „mandala inovatiei” – o colectie de bune obiceiuri care ne instiga sa inovam.
 Din feedback-ul participantilor nostri:

Madalina Moraru Teodorescu – “Un eveniment super reusit, o zi plina de energie, idei si mult loc creat pentru provocari adresate pozitiv! Multumesc!”

Irina Aninosanu – “Foarte fain acest prim workshop. Mi-a placut tare mult schimbul de idei si energia pozitiva, deschiderea voastra, a speakerilor si a participantilor spre sharing de idei si experiente. Ne vedem cu siguranta la urmatoarele!”

SCHIMBARE – schimbari exterioare care ne pot face irelevanti… si schimbarile interioare prin care devenim de neinlocuit
Pe parcursul unei zile fierbinti de vara, am jucat jocuri serioase despre:

 • Starea curenta vs starea viitoare in organizatiile noastre, cu Lego Serious Play
 • Cum devii lider in schimbare cu metoda Calaret-Elefant-Drum – in premiera „Jocul schimbarii” pe cele 3 dimensiuni cu o colectie de 9 practici care schimba lucrurile atunci cand schimbarea e grea
 • Conversatia cu speakerii din panel, oameni „grei” care au trecut prin multe schimbari: Calin Cavaleru – Business Consultant, Mihai Olaru – Agile Trainer & Coach, Bogdan Nitu – Business Director UPC Romania

Din feedback-ul participantilor nostri:

Carmen Prisacaru – „Multumesc pentru invitatie, pentru spatiul primitor creat, pentru facilitare, pentru invatare si utilitate si pentru diversitatea comunitatii de HR si de business! Multumesc speakerilor din panel si a colegilor de HR pentru sharing, incursiuni, umor si creativitate!”

Seara de film, povesti si vin

O experienta de invatare diferita si mai relaxanta decat celelalte. Pentru ca noi, adultii, invatam la fel de bine intr-un cadru informal, pentru ca ne plac filmele, povestile, vinul si mai ales oamenii speciali pe care i-am intalnit in workshopurile Arhitectii Viitorului si cu care vrem sa impartim experienta asta.

Am vizionat un film cu 4 personaje care percep lumea foarte diferit, am calatorit cu gustul in jurul lumii, din Noua Zeelanda in America, trecand bineinteles prin Europa, experimentand vinuri de tot soiul si descoperind cum diferentele de mediu se transfera in diferente de gust.

Filmul a avut niste aha-uri de oferit, le-am interpretat cu un instrument plin de aha-uri – SDI (Strengths Deployment Inventory), vinul a fost rece, spatiul de la Vino, gazdele noastre, ne-a  inspirat… iar povestile le-am creat noi.

Din feedback-ul participantilor nostri:

Rodica Sfetu – “Multumim pentru povesti, film si vin 🙂, dar mai ales pentru ca sunteti oameni minunati si faceti lumea mai frumoasa!”

Managementul talentelor

Am inceput de dimineata cu o dezbatere moderata de colega noastra, Carmen Voican,  in care invitatii nostri din business ne-au impartasit cateva idei valoroase:

Talent Management este optional – se poate trai si fara, la fel cum se poate trai si fara Marketing. Insa intr-o lume “VUCA”, talent management e la fel de optional ca succesul.

Conteaza nu doar ce faci, ci cum comunici ceea ce faci catre talentati si catre organizatie – am explorat tendinta de “secretomanie”, cum mentinem motivatia oamenilor intrati in program fara a le pune o eticheta fixa si cum ne asiguram ca nu ii demotivam pe ceilalti care nu sunt din program, pentru ca, atunci cand nu stiu, oamenii tind sa isi imagineze.

Criteriile pentru “Talent” depind de strategia organizatiei si nu pot fi transferate ca un sablon dintr-o organizatie in alta.

COACHING IN ORGANIZATIE

Am inceput de dimineata cu o DEZBATERE in care invitatii nostri, profesionisti in coaching si profesionisti in business, ne-au impartasit cateva idei valoroase:

E posibil coachingul in organizatii? De ce da sau de ce nu?
Raspunsul aici a fost “da” (din fericire), cu cateva pre-conditii:
Da, este posibil in acele organizatii in care oamenilor le pasa, de la cele mai mici lucruri, cum ar fi ca nu mai este hartie si atunci dau un mesaj sau anunta pe cineva, pana la sa le pese de oameni, de dezvoltarea lor.

Iar prietenul nostru Razvan Olaru a captat cu maiestrie grafica momentul dezbaterii.

Inainte de pauza de pranz, ne-am mai antrenat intr-o tura de brainstorming un pic altfel, pentru ca am generat in primul rand intrebari care conteaza si am explorat cateva raspunsuri – noi credem ca a invata inseamna nu doar a gasi raspunsuri, ci a (iti) genera intrebari, dilemele potrivite care te ajuta sa cresti. Iata cateva de la voi (noi doar le-am aranjat in niste culori jucause :).

Iar in sesiunea de final, ne-am intors catre noi insine si am explorat impreuna cu colega noastra, Simona Caranda,  mecanismele de autosabotare – acele tipare de comportament care blocheaza resursele noastre interne.

 


Din feedback-ul participantilor nostri:

Valerian Ibanescu – “Locul desfasurarii foarte bine ales: arhitectura, elementele de design interior, mobilierul si aranjarea salii au contribuit la crearea unei stari relaxate si inspirationale;

Invitatii din industrie au avut atat calitate profesionala vizibila cat si personalitati si stiluri de comunicare distincte: am avut astfel ocazia sa privesc un peisaj dinamic si foarte complex al „disciplinei” numita coaching, cu multiple puncte de vedere si perspective diverse, dar cu opinii convergente asupra punctelor esentiale („constienta”, onestitatea, evitarea capcanelor culturale de tip „top –down”, riscurile pe termen scurt pe care trebuie sa si le asume angajatorul pentru a obtine sustenabilitate si exploatarea potentialului talentelor din organizatie…);

Facilitarea si coordonarea dialogului dintre invitati si a comunicarii invitatilor cu audienta au fost foarte bine realizate de catre organizatori: au fost urmarite consecvent intrebarile anuntate din start dar a existat spatiu si pentru clarificari sau schimburi de idei la initiativa celor din public; as sublinia combinatia de utilizare a mai multor simturi pe care au indus-o organizatorii pentru a crea un moment memorabil (prezentare „on screen”, conversatie de tip „talk show” interactiva cu publicul, sinteza vizuala a dialogurilor oferita de un artist ilustrator, momente de „lucru in echipe” si prezentare pe flipcharturi, conversatii libere intre participanti in pauze si lucru in perechi pe teme clare in partea a 2-a)

Foarte interesanta si utila prezentarea din partea a 2-a a zilei cu privire la barierele pe care ni le construim in calea succesului personal, plecand de la inclinatiile noastre pe care de multe ori le consideram calitati.

In concluzie, a fost o zi in care am primit foarte mult si am simtit imboldul de a contribui la randul meu, o zi petrecuta impreuna cu oameni deschisi si entuziasti, incercand sa inteleaga mai mult si sa se pregateasca cat mai bine pentru a-si indeplini rolul odata intorsi in organizatiile lor.”

Iuliana Iliuta – “Evenimentul organizat de Arhitectii Viitorului pe tema Coaching in Organizatii a fost o experienta autentica, o conversatie in care s-au impartasit reusite ale coachingului si s-au propus noi obiective pentru a duce practica la urmatorul nivel. M-am regasit in sinceritatea discutiei, mi-a placut foarte mult pastila de coaching – pe tema autosabotarii – prezentata de Simona, si m-am bucurat sa plec de acolo nu cu una, ci cu mai multe intrebari la care voi continua sa construiesc raspunsuri.”

Rodica Sfetu – „Este un proiect aparte, un spatiu care ne inspira si o comunitate care ne provoaca. Aici simti ca lucrurile se leaga, prind contur in mintea ta si iti poti permite sa visezi cu voce tare, alaturi de oameni speciali. Daca mai adaugi informatia de calitate si voia buna, faci tot ce poti sa fii acolo!”

Monica NitulescuAuthor

One thought on “Arhitectii Viitorului 2017

 1. O initiativa frumoasa venita din partea Learning Arhitect care pentru mine s-a transformat intr-o calatorie de cunoastere alaturi de oameni frumosi.
  Energia, pasiunea, ospitalitatea echipei Learning Arhitect au fost elemente care au creat un spatiu prietenos si potrivit pentru discutii inovative, prin care am simtit ca putem construi unii peste ideile altora, ca putem invata unii de la altii, ne putem asculta si intelege unii pe altii.

  Dificultatile mele, nu mai erau doar ale mele pentru ca am putut prelua din experientele colegilor participanti si astfel creiona idei/ solutii din la care nu ma gandisem anterior.

  Am plecat de fiecare data cu hotararea si entuziasmul ca se poate, se poate sa fim din ce in ce mai buni in ceea ce facem, ca se poate lucra cu placere si pasiune. Si suntem multi care vrem sa schimbam lucrurile in bine, fiecare pe aria lui. Motiv pentru care multumesc Learning Arhitect pentru ca ne-ati facilitat aceste intalniri extraordinare.

  Mult success in continuare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *